Υπηρεσίες Λογοθεραπείας
Σκοπός του λογοθεραπευτή είναι να ερευνά την ποικιλομορφία της κάθε διαταραχής, τα αίτια και τα συμπτώματά της και να δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις με τη χρήση εποπτικού υλικού όπως κάρτες, παιχνίδια, βιβλία και όργανα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ο λογοθεραπευτής καθοδηγεί τους γονείς παράλληλα σε δραστηριότητες που θα έχουν σαν στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού.
Ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει το στάδιο γλωσσικής αντίληψης και ομιλίας του παιδιού και θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού, σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Πρόληψη
Πρόγνωση
Διάγνωση
θεραπεία/ αποκατάσταση
Αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές
Οι αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές αναφέρονται σε παιδιά που σε σχέση με τη ηλικία τους δεν παρουσιάζουν πλούσιο λεξιλόγιο ή/και δεν συντάσσουν σωστά ή/και κάνουν γραμματικά ή/και μορφολογικά λάθη ή/και σαν ακροατές δεν κατανοούν έννοιες, λεξιλόγιο ή/και συντακτικές δομές ή/και γραμματικά-μορφολογικά στοιχεία. Τα αίτια των γλωσσικών διαταραχών μπορεί να ανευρεθούν σε περιπτώσεις όπου υπάρχει εμφανές σύνδρομο (π.χ. σύνδρομο Down), δυσλειτουργία οργάνων ακοής ή οργανική εγκεφαλική βλάβη. Πολλές φορές όμως παραμένουν άγνωστα και αποδίδονται γενικά σε «ελαφρά σημάδια» εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.
Στις αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές ανήκουν:Γλωσσική διαταραχή ή γλωσσική καθυστέρηση
Ο όρος γλωσσική διαταραχή δηλώνει ύπαρξη προβλημάτων στην κατανόηση ή/και έκφραση του λόγου και την δυσκολία εκμάθησης της γλώσσας, ενώ ο όρος γλωσσική καθυστέρηση αναφέρεται σε παιδιά που ναι μεν παρουσιάζουν εξελικτική ανάπτυξη του λόγου αλλά το γλωσσικό τους επίπεδο είναι κατώτερο από αυτό των συνομηλίκων τους.
Ειδική Γλωσσική Διαταραχή
Χαρακτηρίζει παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στον λόγο χωρίς να εμφανίζουν νοητική υστέρηση, οργανικές αισθητηριακές βλάβες ή ψυχικές διαταραχές. Παιδιά με ειδική γλωσσική διαταραχή παρουσιάζουν πιο αργό ρυθμό γλωσσικής ανάπτυξης, σε σύγκριση με άλλα συνομήλικα παιδιά, ενώ τα υπόλοιπα αναπτυξιακά στάδια (π.χ. ψυχοκινητικά) συνήθως παρουσιάζονται φυσιολογικά.
Γλωσσικές δυσκολίες που οφείλονται σε νοητική υστέρηση
Παιδιά με νοητική υστέρηση παρουσιάζουν δυσκολίες στην κατάκτηση της γλώσσας. Ανάλογα με το βαθμό της νοητικής υστέρησης εμφανίζονται προβλήματα τόσο στο επίπεδο της κατανόησης όσο και σε αυτό της έκφρασης.
Βαρηκοΐα – κώφωση
Παιδιά με βαρηκοΐα – κώφωση έχουν δυσκολία στην απόκτηση των σωστών γλωσσικών μορφών μέσω του ακουστικού καναλιού, γεγονός το οποίο έχει σαν επακόλουθο ανάπτυξη διαταραχών σε όλες τις διαστάσεις της γλώσσας. Κάθε παιδί παρουσιάζεται με διαφορετική κλινική εικόνα όσον αφορά τις γλωσσικές του διαταραχές.
Διαταραχές χρήσης της γλώσσας / Πραγματολογικές διαταραχές
Τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στη χρήση της γλώσσας, την κατανόηση κοινωνικών κανόνων και στη μη λεκτική επικοινωνία εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:
-
Αυτισμός
Τα παιδιά με αυτισμό χαρακτηρίζονται γενικά από μειωμένες ικανότητες επικοινωνίας, δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση, διαταραγμένο παιχνίδι και στερεοτυπίες κινητικές ή και λεκτικές.
Σύνδρομο Asperger
Παιδιά με αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζονται από κοινωνική απομόνωση και εκκεντρική συμπεριφορά. Το σύνδρομο αυτό μοιάζει με τον αυτισμό αλλά δεν υπάρχει σημαντική γλωσσική καθυστέρηση, δεν υπάρχει σημαντική καθυστέρηση της γνωστικής ανάπτυξης ή της ανάπτυξης της προσαρμοστικής συμπεριφοράς.
Σημασιολογική – πραγματολογική διαταραχή
Ο λόγος των παιδιών με σημασιολογική-πραγματολογική διαταραχή είναι καλά δομημένος και χαρακτηρίζεται από ηχολαλία (επανάληψη λέξεων – προτάσεων που ακούει). Έχει δυσκολία να κατανοήσει το μήνυμα μιας πρότασης και το αντιλαμβάνεται κυριολεκτικά. Χρησιμοποιεί στερεοτυπικές φράσεις και έχει την τάση να μιλάει για ένα θέμα «γενικά και αόριστα» χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια το παιδί δεν έχει τα κλασσικά συμπτώματα του αυτισμού (επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, περιορισμένα ενδιαφέροντα).
Αναπτυξιακές διαταραχές Ομιλίας
Φωνολογικές διαταραχές
Η φωνολογική διαταραχή καθορίζει μία δυσκολία του παιδιού να οργανώσει, να μάθει και να αναπαριστά τους φθόγγους του φωνολογικού συστήματος της γλώσσας του. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, το παιδί μπορεί να αρθρώσει σωστά όλους τους φθόγγους της γλώσσας μεμονωμένα, όμως αδυνατεί να τους παράγει σωστά στο επίπεδο της λέξης.
Σε ένα παιδί με φωνολογική διαταραχή παρατηρούνται:
- Αποκοπή – παράλειψη φθόγγου και συλλαβής: /lapa/ αντί για /dulapa/, /oδi/ αντί για /poδi/, /kupa/ αντί για /skupa/
- Αντικατάσταση φωνήματος από ένα άλλο: /nesa/ αντί για /mesa/
- Αλλοίωση φωνήματος: Το παιδί παράγει ένα φώνημα με παραλλαγμένες φωνητικές ιδιότητες, όπως είναι το πλάγιο /σ/
- Πτώση τελικού συμφώνου :/mpampa/ αντί για /mpampas/
- Αναδιπλασιασμούς : /tutali/ αντί για /kutali/
- Εναρμονίσεις: /titiri/ αντί για /potiri/
- Απλοποιήσεις συμπλεγμάτων: /vivio/ αντί για /vivlio/
- Μεταθέσεις και μετακινήσεις: /akruδa/ αντί για /arkuδa/
Αρθρωτικές διαταραχές
Οι αρθρωτικές διαταραχές αφορούν την ικανότητα του παιδιού να γνωρίζει πως να τοποθετήσει σωστά τους αρθρωτές ( τα χείλη, το στόμα και τη γλώσσα) για να παραχθεί ο ήχος. Ορισμένες φορές μπορεί να συνυπάρχουν ανατομικά (σχιστίες, ορθοδοντικές ανωμαλίες) ή και νευρολογικά προβλήματα.
Μαθησιακές δυσκολίες
Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι από τους πιο συχνούς λόγους προβλημάτων και αποτυχιών στο σχολείο. Για κάθε 10 παιδιά σχολικής ηλικίας το ένα τουλάχιστον παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα στα αγόρια απ’ότι στα κορίτσια και μάλιστα σε αναλογία 4:1 και 6:1. Οι διαφορές αυτές αποδίδονται συνήθως σε κοινωνικούς παράγοντες ή στη μεγαλύτερη προδιάθεση των αγοριών σε ήπια νευρολογικά προβλήματα.
Ποιές είναι οι μαθησιακές δυσκολίεςΟι μαθησιακές δυσκολίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών. Οι πιο συχνές είναι οι εξής:
Δυσκολίες λόγου και ομιλίας
Το παιδί δυσκολεύεται στην παραγωγή και στην κατανόηση του προφορικού λόγου. Ενδέχεται να έχει προβλήματα στην άρθρωση, στην έκφραση ή και στην κατανόηση των λεγόμενων του ομιλητή.
Δυσκολίες γραπτού λόγου – Δυσλεξία
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν δυσκολίες του παιδιού σχετικές με την ορθογραφία, την παραγωγή γραπτού λόγου αλλά και με την ανάγνωση.
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες δε μπορούν να ολοκληρώσουν εύκολα μια εργασία καθώς η προσοχή τους στρέφεται εύκολα σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Συχνά φαίνεται να μη δίνουν προσοχή στον ομιλητή και να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Η συμπεριφορά του παιδιού με ΔΕΠ-Υ στην κίνηση είναι βιαστική και αδέξια. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα μάθησης.
Οι πιο συνηθισμένες είναι:Δυσλεξία
Είναι η εξελικτική δυσκολία στην επεξεργασία του γραπτού λόγου και κατά συνέπεια δυσκολία στην ανάγνωση, δυσανάλογα επίμονη προς την ηλικία και το νοητικό δυναμικό του μαθητή, και επίσης επίμονη αδυναμία στην εκμάθηση της ορθογραφίας των λέξεων. Σε πολλές περιπτώσεις, η δυσλεξία φαίνεται να κληρονομείται. Δεν είναι ασθένεια, αλλά μια διαφορετικότητα στη δομή του εγκεφάλου, η οποία χρειάζεται ένα διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας. Τα άτομα με δυσλεξία είναι χαρισματικά και πολύ παραγωγικά.Δυσαριθμησία
Είναι η δυσκολία στην εκμάθηση των μαθηματικών εννοιών και δεξιοτήτων, παρά την απουσία εμφανούς διαταραχής, όπως κάποιο σύνδρομο ή νοητική υστέρηση. Η δυσαριθμησία μπορεί να είναι: α) αναπτυξιακή ή εξελικτική β) επίκτητη. Στην πρώτη περίπτωση, αναφερόμαστε σε άτομα σχολικής ηλικίας (μαθητές) που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή και αποκτούν μαθηματικές γνώσεις και δεξιότητες. Η δεύτερη αφορά άτομα που έχουν μάθει μαθηματικά, αλλά αργότερα, κατά την παιδική/εφηβική ή συχνότερα ενήλικη ζωή τους, χάνουν αυτή την ικανότητά τους, κάτι που οφείλεται σε μια επίκτητη διαταραχή που συνδέεται με κάποια βλάβη στον εγκέφαλο.Δυσγραφία
Είναι μια νευρολογική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στη γραφή, με παραμορφώσεις ή λάθη. Τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή σχηματίζουν γράμματα με λάθος μέγεθος ή και κατεύθυνση ή γράφουν λανθασμένες και με ορθογραφικά σφάλματα λέξεις, παρά τις οδηγίες για το αντίθετο. Επίσης, είναι πιθανό να έχουν και άλλες δυσκολίες μαθησιακές, αλλά συνήθως δεν έχουν κοινωνικές δυσκολίες.Δυσαναγνωσία
Η αιτιολογία της δυσαναγνωσίας δεν είναι σαφής, όπως συμβαίνει και με την πλειοψηφία των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Τα αίτιά της μπορεί να ποικίλλουν. Οι περισσότερες σύγχρονες έρευνες συμπεραίνουν ότι πρόκειται για πρόβλημα στην καταγραφή και επεξεργασία αυτού που βλέπουμε την ώρα της ανάγνωσης και μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το περιβάλλον ή το φως. Πρόκειται για ανικανότητα του εγκεφάλου να αποκωδικοποιήσει οπτικά ερεθίσματα του κειμένου.Δυσορθογραφία
Είναι μία από τις τρεις διαταραχές που απαρτίζουν την ομάδα των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών. Αφορά τη δυσκολία της γραφής, τόσο στο επίπεδο της λέξης όσο και στο επίπεδο της πρότασης και της σύνταξης γραπτής παραγράφου. Τα λάθη των παιδιών με δυσορθογραφία μπορούν να ταξινομηθούν σε επτά μεγάλες κατηγορίες-
- Λάθη στην τοποθέτηση των γραφημάτων στο χώρο και αντιστροφές
- Φωνολογικά λάθη
- Λάθη χρήσης ωραίος - ορέος, κοιμάμαι - κιμάμαι
- Λάθη στη χρήση διαφορετικών γραμμάτων ενός ίδιου ήχου ευχαριστώ - εφχαριστώ, ευαίσθητος - εβαίσθητος
- Λάθη συμφωνίας γραμματικής κλίσης. Τα παιδιά με δυσορθογραφία μπορεί να γνωρίζουν τους γραμματικούς κανόνες, αλλά δεν μπορούν να τους εφαρμόσουν
- Αντικατάσταση λέξεων γάτα - σκύλος
- Ομόηχες λέξεις λίπη - λύπη - λείπει
Δυσπραξία
Ο όρος αναφέρεται σε ειδική διαταραχή της περιοχής της ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων. Τα άτομα με δυσπραξία έχουν τη δυσκολία να σχεδιάσουν και να ολοκληρώσουν μια πράξη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 6% των παιδιών εμφανίζει σημάδια δυσπραξίας, και το 70% αυτών είναι αγόρια.Διάσπαση προσοχής & υπερκινητικότητα
Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, χαρακτηρίζονται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ζωηρά, υπερκινητικά, απρόσεκτα, δραστήρια ή ανυπάκουα. Αυτή η συμπεριφορά, αν και δυσκολεύει τη ζωή των γονέων και των δασκάλων, θεωρείται έως μια ηλικία φυσιολογική. Παρ' όλα αυτά, όμως, επιβαρύνουν την καθημερινή ζωή του παιδιού, καθώς και τη σχολική επίδοσή του.
Θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού; Έχετε απορίες;
Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας!
Θα μας βρείτε
- Διεύθυνση: Δαγκλή 1-3, Ξάνθη, 67100
- Τηλέφωνο: 6989 783 373
- email: [email protected]
- facebook:Ακολουθήστε μας